Expertise Auto

Expertise Auto

Informatie bij auto ongeval

In deze Blog maken wij melding van al de nodige informatie bij een auto ongeluk.
Hoe moet ik mijn aanrijdingsformulier invullen?
Waar heb ik recht op bij mijn verzekeraar? enz...

Auto Totaal verlies? Kan ik eisen dat mijn wagen toch hersteld wordt?

Auto ongeluk?Posted by Nico Cailleau Wed, July 20, 2016 13:18:58

Volgens de expert van de verzekeringsmaatschappij is mijn voertuig "totaal verlies". Kan ik eisen dat mijn voertuig toch hersteld wordt?

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen technisch totaal verlies en economisch totaal verlies.

Er is sprake van:

  • technisch totaal verlies, als je voertuig niet meer kan worden hersteld, zodat het opnieuw voldoet aan de technische en veiligheidsvoorschriften.
  • economisch totaal verlies, als de waarde vóór ongeval van je voertuig na aftrek van de wrakwaarde kleiner is dan de kostprijs van de herstelling.

Je vergoeding kan niet hoger zijn dan de vastgestelde waarde van het voertuig vóór het ongeval. Volgens de aansprakelijkheidsregels moet de schadevergoeding de benadeelde immers in dezelfde situatie plaatsen als die van vóór het ongeval.

Wanneer de herstellingskosten groter zijn dan de werkelijke schade die de eigenaar lijdt, dan zou een herstelling eigenlijk neerkomen op een grotere vergoeding dan er werkelijke schade geweest is (wat niet kan).

Bij onenigheid over de berekeningen van de expert kan je de rechtsbijstandverzekering inschakelen om je belangen te behartigen bij de autoverzekeraar en via die weg eventueel een tegenexpertise bekomen.

Overigens belet niets jou het bedrag van je schade te claimen en daarna toch over te gaan tot herstelling, waarbij je dan natuurlijk zelf zal instaan voor de meerkost. Het staat je ook vrij op zoek te gaan naar een goedkopere hersteller of een goedkopere herstelling (bv. door het gebruik van tweedehandsonderdelen) om op die wijze toch nog het ‘totaal verlies’ te vermijden.

www.tegenexpertise-auto.be


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.